Skip to main content

Dugnad for russ: Russetiden byr på fest og moro. 13-års skolegang går mot slutten og da er det endelig duket for feiring! Før mai måned og de store festlighetene ønsker mange russ å tjene penger.

Kanskje er du med i en gruppe som planlegger både russebuss, logo, russelåter og spesialtilpassede klær? Isåfall har dere antageligvis behov for russedugnad.

Jente som lurer på hva som er den beste dugnad for russ

Foto, hånd med pengesedler: Norges Bank

Russefeiringen er som kjent dessverre ikke gratis. Det finnes eksempler på russebusser som koster over én million og russesanger som koster opptil en halv million.

Hvis du lurer på hvordan dette er mulig og trenger gode forslag til innsamling av penger gjennom russedugnad – da har du kommet til rett sted.

10 forslag til lønnsom russedugnad i 2021

I denne oversikten har vi listet opp 10 måter dere kan tjene penger på i 2021. Noen av forslagene er kjente, mens andre har du kanskje ikke hørt om enda.

I vurderingen av ulike dugnader for russ har vi blant annet tatt hensyn til lønnsomhet, hvor enkle de er å organisere, tilgjengelighet og ikke minst risiko. Tro det eller ei, men det finnes faktisk eksempler på grupper som går i minus ved gjennomføring av russedugnad.

Forslagene er ikke nødvendigvis rangert best til dårligst, her må dere selv avgjøre hva som passer best for dere.

1. Selg kortpakker

Gratulasjonskort er en forbruksvare blant de fleste husholdninger. Bare tenk deg alle anledningene i løpet av et år der det er vanlig å gi et kort med personlig hilsen: Bursdager, morsdag, farsdag, konfirmasjoner, dåp, bryllup og mer.

Vi i Dugnadseksperten leverer eksklusive kortpakker med gull- og sølvtrykk til russ på kryss og tvers av hele Norge. Disse kan dere enkelt selge videre til venner, bekjente, naboer og familie med meget god fortjeneste.

Kortpakker med gull- og sølvtrykk og smilende russ

Ved bestilling av kort dugnad betaler dere ingenting på forhånd og vi tilbyr hele 30 dagers returrett slik at dere ikke risikerer å sitte igjen med usolgte produkter. En klar fordel med denne dugnaden er at kortpakkene er enkle å frakte med seg. Sammenlignet med salg av dopapir blir kortdugnaden vesentlig enklere å organisere.

Se kortene her

2. Selg tennbriketter

Den perfekte dugnaden på vinterhalvåret. Effektive opptenningsbriketter er et ettertraktet produkt blant de fleste hus og hytter.

Når kulden har kommet og det er vanskelig å komme seg ut av den varme sengen om morgenen – ja da er det vanskelig å takke nei til en eske eller to med rykende ferske tennbriketter.

Dugnadsdeltakere som har fyrt bål med tennbriketter

Vi i Dugnadseksperten leverer også tennbriketter dugnad, og produktet vi fører heter Norgesbriketten. Dette er et helt fantastisk naturprodukt som gjør opptenningen lekende lett. Med denne dugnaden får dere også 30 dagers betalingsfrist og returrett.

Se mer om tennbrikettene her

3. Søk sponsor hos lokale bedrifter

Russebusser blir ofte omtalt som små bedrifter. Alt må organiseres, medlemmene får tildelt roller, budsjett og finansiering må være på plass og kontrakter med ulike russeleverandører skal forhandles frem.

En smart forretningsstrategi for å redusere kostnadene er å skaffe sponsorer. Hvis dere får overbevist bedrifter om at russegruppen kommer til å få mye oppmerksomhet (naturligvis helst av den positive sorten) enten lokalt eller i media, kan det godt være de ønsker å sponse dere i form av penger eller produkter og tjenester.

Ordet sponsor i bokstaver laget i tre

Et godt tips når dere leter etter sponsorer er å tenke lokalt. Høye ambisjoner er fantastisk, men sannsynligheten for å lande en sponsoravtale med Equinor er nok ganske mye mindre enn hos den lokale Brun Og Blid-salongen. Det skader forsåvidt ikke å sende en forespørsel til Equinor, men i de fleste tilfeller vil det gi bedre resultater om dere tenker lokalt og gjerne går etter bedrifter med en yngre målgruppe.

4. Arbeidsdugnad for russ

Om dere kjenner arrangører av konserter eller har bekjente innen næringslivet kan dere antageligvis få tilgang på arbeidsdugnader. Eksempler på arbeidsdugnader kan være vakthold på konserter og arrangementer, varetelling dugnad, rydding eller andre småjobber.

Selv om dere kanskje ikke har nettverk innen næringslivet kan dere fortsatt kaste ut snøret og se om dere får napp. Ta kontakt med lokale bedrifter og hør om de trenger hjelp til noe. Det verste som kan skje er jo at de sier nei.

Russ med refleksvest og megafon som deltar på arbeidsdugnad

OBS, pass på å ikke bli lurt. Ta frem kalkulatoren og sørg for å få god nok timesbetaling. Bedrifter vil ofte tilby en totalpris for oppdraget som kanskje høres mye ut. Del dette beløpet på antall timer gruppen skal bidra med totalt for å se hvor lønnsom arbeidsdugnaden faktisk er.

Kunne dere for eksempel tjent det samme på kortere tid gjennom salg av gratulasjonskort eller opptenningsbriketter? Ofte er det mer enn nok å dele et innlegg på Facebook for å få solgt unna produktene sine, og dette tar jo kun noen få minutter å gjøre.

Regnestykke som illustrerer en dårlig betalt arbeidsdugnad for russ

5. Flaskeinnsamling: Hjelp naboer bli kvitt panten

Blant dugnad for russ finner vi også flaskeinnsamling. Er dere litt taktiske legger dere dugnaden rett etter jul, før folk har fått pantet alle flaskene sine.

Start med å legge lapper i postkasser rundt i nabolagene. Dere kan også sende meldinger til venner og bekjente via SMS eller sosiale medier. Informer om at dere samler inn flasker som skal pantes for å tjene penger til russetiden, samt hvilken dato dere skal hente.

Tomme ølflasker og et informasjonskriv om flaskeinnsamling til inntekt for russetiden

På hentedagen samler dere inn alle flaskene, tar de med til butikken og panter i vei. Hvis dere har hyggelige naboer som forstår viktigheten av å tjene til russetiden kan en slik russedugnad gi gode inntekter.

6. Smart dugnad for russ: Selg vafler utenfor kjøpesenteret

Still dere opp med bord, vaffeljern og vaffelrøre utenfor det største kjøpesenteret i nærheten. Lag gjerne et fint skilt med tekst som «Vi selger nystekte vafler til inntekt for russetiden» eller lignende. Det blir nok ikke vanskelig å få solgt en del vafler til sultne kjøpesenter-kunder.

Kunder på kjøpesenter som kjøper vafler av russen

Denne dugnaden lar seg arrangere ganske smertefritt, men bare husk å få tillatelse fra de som driver kjøpesenteret. Det er tross alt en smule kjipt å bli kastet ut fra stedet hvis man allerede har satt opp stasjonen og er i gang med stekingen.

7. Tilby juletrepant rett etter jul

Hvis du noen gang har vært med på å bli kvitt juletreet, vet du at dette ikke er den gøyeste oppgaven som finnes. Derfor vil mange mer enn gjerne betale for at noen andre tar seg av jobben.

En god fremgangsmåte kan være å legge lapper i postkasser med informasjon om panteaksjonen. Husk å oppgi kontaktinformasjonen deres slik at naboene kan legge inn bestilling. Prisen kan for eksempel settes til en hundrings.

Juletre som kastes i søppelcontainer

Juletrepanting krever riktignok litt organisering: Sørg først og fremst for å ha et sted dere kan kvitte dere med trærne etter innsamlingen. De fleste kommuner lar dere kaste juletrær gratis på søppelfyllingen, men vi oppfordrer til å sjekke for sikkerhets skyld. Dessuten vil det være en stor fordel å gjennomføre dugnaden med hjelp av bil og henger.

La oss si dere får samlet inn totalt 100 juletrær og får 100 kr i betaling per stk. Dette gir dere da 10.000 kr i fortjeneste, noe som er en ganske lønnsom dugnad for russ.

8. Mal hus i sommerferien (avslappende russedugnad)

Lite å gjøre i sommerferien? I likhet med juletrepanting er mange villige til å betale for maling av hus eller hytte. Kanskje noen i russegruppen har en nabo eller bekjent som sårt skulle hatt noen nye strøk maling på boligen. Hvis ikke kan dere alltids slenge dere på sykkelen og lete etter hus i nærområdet med behov for en malejobb.

Maling av hus på dugnad russ

En slik dugnad høres kanskje litt kjedelig ut, men det trenger den absolutt ikke være. Jobben kan gjøres av alle samtidig og gir dermed en god mulighet til å forsterke fellesskapet. Er dere heldig og har bra vær underveis er det jo heller ikke den verste jobben man kan få betalt for.

9. Salg av kjeks og kaker

Kjeks for dugnadssalg på beige bakgrunn

Dugnad med kjeks og kaker har vært tilgjengelig på markedet i lang tid. De fleste av oss har nok på et eller annet tidspunkt vært involvert i gjennomføring av dugnaden. Mange liker disse kjeksboksene, men ulempen er at det krever mange salg for at dugnaden skal gi en solid fortjeneste.

La oss illustrere med å sammenligne kakeboksene med våre gratulasjonskort. Kakeboksene gir en fortjeneste på under 30 kr per solgte eske, mens våre kortpakker gir en fortjeneste på 170 kr per solgte pakke. Vi antar at dere er 15 personer i russegruppen og selger 10 enheter hver av de to ulike produktene.

  • Salg av totalt 150 kakebokser gir en fortjeneste på 4.500 kr
  • Salg av totalt 150 kortpakker gir en fortjeneste på 25.500 kr

Hva foretrekker dere?

10. Den store klassikeren: Salg av dopapir / toalettpapir

Vi kan nesten ikke skrive et blogginnlegg om alternativer for å tjene penger til russetiden uten å nevne den kjente klasikkeren – dugnad med dopapir. Toalettpapir er unektelig noe alle trenger, men anbefalt utsalgspris av dugnadsaktørene er som regel langt høyere enn i butikk. Dette fører til at sluttkundene ofte betaler en urimelig pris og ikke får verdi for pengene sine.

Ruller med toalettpapir og dopapir på rosa bakgrunn for dugnad russ

Om dere velger russedugnad med dopapir, sørg for at leverandøren tilbyr lang betalingsfrist og gir mulighet for å returnere usolgte pakker. Hvis ikke risikerer dere å bli sittende igjen med boden full av dopapir og i verste fall tape penger.

Våre produkter til russedugnad

Kortpakker

Eksklusive kortpakker. 20 doble kort + 20 tilhørende konvolutter i hver pakke. 120-170 kroner fortjeneste per solgte pakke.

Se mer

Tennbriketter

320 stk. tennbriketter av høyeste kvalitet. Produktet består kun av naturlige råvarer. 100 kroner fortjeneste per solgte eske.

Se mer

Kalkulator

Antall personer i gruppen:

30

Tennbriketter - antall esker per person:

15

20-kortpakken - antall pakker per person:

15

Så, hvilken dugnad for russ gir egentlig best fortjeneste?

I dette innlegget har vi sett på 10 ulike forslag for å tjene penger til russetiden: Salg av kortpakker og tennbriketter, anskaffelse av sponsor, arbeidsdugnad for russ, flaskeinnsamling, vaffelsalg, juletrepanting, maling av hus og dugnad med kjeks og dopapir.

Tryllekunstner som tryller frem penger fra hatten sin

Så, hva er egentlig mest lønnsomt og ikke minst enklest å gjennomføre? Vi har levert dugnader siden 2015 og har mye erfaring med både salgsdugnad og arbeidsdugnad for russ. Vår erfaring viser at salg kortpakker og tennbriketter er en av de mest effektive måtene å tjene penger på når det kommer til dugnadsarbeid. Dette er kvalitetsprodukter som alle trenger og har bruk for i hjemmet. I tillegg skaper de høy fortjeneste slik at dere får finansiert dyre innkjøp som russebuss og russesanger.

Når dere bestiller russedugnad hos oss får dere 30 dagers betalingsfrist og returrett. Vi tilbyr også gratis kundeservice og oppfølging gjennom prosjektet. Snakk med oss, så gir vi gode tips og råd til hvordan dere kan tjene penger til russetiden. Enkel, lønnsom og risikofri dugnad for russ.